vrijdag 14 januari 2011

Standaard recept voor Tarte Tatin

De Tarte Tatin is een bekend maar voor sommigen wat mystiek gebak. Het lijkt heel ingewikkeld maar in feite is het éen van de makkelijkste dingen die je kunt maken. Je maakt caramel, doet dit in een bakvorm, gooit er hard fruit op, en klapt er een plakkie deeg op. In de oven, klaaaaar. Geen kunst. Maar het plakkie deeg moet wel goed zijn, anders is de TT een kleffe hap. Hierbij hét recept voor TT deeg, waarmee je op iedere gelegenheid kunt scoren.

Maak een deeg van 100 gr. boter, 50 gr. suiker en 150 gr. bloem met een beetje zout. Kneed het snel en met koude handen of met de machine tot een bal deeg, verpak deze in plastic en leg het deeg tenminste 3 kwartier, liever langer, in de koelkast.
Dit is niet om dan vervolgens ijskoud deeg uit te rollen, want namelijk niet wihhilll en dan voor heel veel frustratie zorgt, maar om het deeg de kans te geven te "rijpen". Geloof me, het rijpen van deeg, ook van bv. gistdeeg voor brood, wordt schromelijk onderschat.
Na het koelen haal je het deeg uit de koeling en laat het even op kamertemperatuur komen. Rol het dan, met voldoende bloem, uit tot een lap van 2 mm. dikte.

Verwarm de oven voor op 200*C.

Smelt in een pan 25 gr. boter met 75 gr. suiker en laat dit voorzichtig kleuren. Ga niet direct roeren, hierdoor wordt de suiker hard. Laat het eerst rustig smelten, zet dan het vuur wat hoger en laat kleuren. Beter is het te draaien met de pan, dan te roeren.

Doe de caramel in een ingevette vorm, bv. een springvorm of een quichevorm van 26 cm. doorsnee.
Laat een beetje uitlopen, zodat de caramel overal een evenwichtig laagje vormt.
Leg hierop nu hard fruit: peren, appels, perziken, kwetsen, verzin het maar. Peertjes en appeltjes knappen natuurlijk waanzinnig op van een lekkere shot kaneel.

Leg het deeg erop en stop het lekker in aan de zijkanten. Het deeg moet helemaal heel zijn, dus als je ergens een scheurtje maakt, maak dat dan ook weer dicht.

Zet de vorm in de oven en bak ca. 25 minuten. Laat de TT 5 tot 10 minuten rusten. Maak de randen los van de vorm, zet een groot bord op de vorm en kieper de boel in éen keer om. De taart valt nu op het bord. Als het goed is, tenminste.

Lekker met ijs of met vanille-créme:
Meng 2 bekertjes créme fraîche of een gelijke hoeveelheid yoghurt (neem dan wel van die lekkere dikke, he, niet van die zure braaksel) met het merg van 1 vanillestokje.

Poëzie op een bord.

1 opmerking:

  1. Dit ga ik zeker een keer proberen!
    Ik woon in de USA, mischien zijn er wel meer zoals ik op zoek naar gezelligheid, en komen zo bij jouw aan?

    BeantwoordenVerwijderen