vrijdag 14 januari 2011

worteltjestaart... vies he...

Iedereen kent waarschijnlijk de mop van het konijn wat bij de bakker komt en om worteltjestaart vraagt. De clou is dan: "vies hé"...
Maar worteltjestaart, of Rüblitorte, zoals het oerzwitserse gebak eigenlijk heet, is waanzinnig lekker. Daarnaast erg makkelijk te maken, en ook nog eens vrij gezond.
Dit recept vond ik, ik meen in een Allerhande, en het is om te smullen. Snij er kleine stukken van want het is erg machtig!
Zowel warm, en dan bv. met een beetje ijs, als koud met de topping erg leker, en goed te bewaren.
Als je dat lukt, tenminste...



WORTELTJESTAART

Stel de oven in op 170*C.

Meng vier eieren, 200 gr. witte basterdsuiker en een beetje zout op hoge snelheid met de mixer tot het schuimig en wit wordt.

Meng er dan op de laagste snelheid 200 ml. zonnebloemolie doorheen.

Zeef erbij: 250 gr. zelfrijzend bakmeel, 4 gr. bakpoeder en 2 tl. kaneel. Ik doe de volgende keer iets meer kaneel en ook wat vers geraspte nootmuskaat. Je kunt ook kiezen voor koekkruiden, zou best lekker kunnen zijn, of all spice poeder.
Meng dit er ook weer op de laagste stand doorheen.

Voeg 2 fijngeprakte bananen, 300 gr. fijngeraspte (winter) wortel en 60 gr. gehakte noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, wat je maar voor handen hebt) toe en meng dit door het beslag met een spatel.

Schep deze massa in een ingevette springvorm van 24 cm doorsnee, of in een vierkant bakblik (dan kun je "brownies" van snijden), of in ingevette muffinvormpjes en bak ze resp. 50/50/20 minuten (voor de muffins is dit een geschatte tijd, even prikken dus of ze al gaar zijn).

Haal uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de topping door 200 gr. poedersuiker te mengen met een pakje mon chou. Spatel dit over het gebak.

Errug lekker dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten